Zdravá výživa a hubnutí

Snad každý, kdo se pokouší zhubnout si uvědomuje, že musí změnit své stravovací návyky a přejít na zdravou stravu. Zdraví je naše nejdůležitější kvalita těla a odvíjí se od něj vše ostatní. Naše nálady jsou ovlivněny zdravou výživou, naše produktivita závisí na zdravé výživě. Zdravou výživou předcházíte většině nemocem.

Víme co znamená zdravá výživa?

Vědci zkoumají výživu a stravovací návyky spousty let. V poslední době, díky epidemii obezity v západní civilizaci více než kdy jindy. Někoho může napadnout, co je tak komplikovaného na zdravé výživě, abychom ji museli detailně zkoumat a zabývat se jí na vědecké úrovni. Problém je, že podobný výzkum je složitější než cokoli jiného. Aby bylo možné prokázat dopady na zdraví je potřeba provádět pokusy a testy po mnoho let. Zkoumané subjekty musí celou dobu dodržovat stanovené stravovací plány. Dovedete si to představit? 10 let musíte jíst přesně to co vám nějaký doktor řekl, a nic jiného, jen aby se zjistilo, jaký dopad na zdraví to má? Provádět podobný výzkum je více méně nereálné. Mnoho doktorů se uchýlilo k pokusům na sobě samých a svých nejbližších, protože jen tak mají naprostou kontrolu nad sledovaným subjektem. Jednoduše a prostě, výzkumy nejsou u konce a asi ještě dlouho nebudou.

Svět se mění a s ním i potraviny

Co platilo před 40-60 lety je dávno pasé. Potraviny se mění a s nimi i pohled na zdravou výživu. Pravidla zdravé výživy nastavená před desítkami let dávno neplatí. Tuk není nepřítelem číslo jedna při obezitě. Vejce nám neškodí. Potravinářský průmysl vyvinul spousty nových látek a produktů o kterých nás horem dolem přesvědčuje jak moc jsou zdravé. Máme jim věřit? Rozhodně ne.

V současné době, průměrný dospělý člověk, který jí typickou moderní západní stravu v zemích, jako jsou USA, Kanada, Austrálie, Anglie, ale i u nás v ČR (nedělejte si iluze) spotřebuje přibližně 67% celkového kalorického příjmu pouze ze 3 potravin: kukuřice, sója, pšenice a jejich derivátů. Někteří odborníci tvrdí, že naše tělo je naprogramováno tak, že je schopné bez problémů zpracovat 2% až 5% těchto potravin z celkového kalorického příjmu. Není překvapením, že máme tolik alergií, konkrétně na sóju, pšenici a nesnášenlivost lepku. Před 15-20 lety bylo množství  lepku v pšenici 15%. Dnešní pšenice obsahuje 40% lepku. Náš trávicí systém by neměl přijímat tyto látky v tak masivním množství. Většina průmyslově vyrobených potravin je jen důvtipně předělaná a zpracovaná kukuřice a soja. Kukuřice je neuvěřitelná plodina. Její zrno je plné škrobu, který vědci dokáží štěpit a přeskupovat. Největším pokrokem je kukuřičný sirup s obsahem fruktózy, látka, kterou najdete snad v každé zpracované potravině. Kukuřicí se dnes krmí samozřejmě i zvířata, jejichž maso si kupujeme. Kukuřice je dnes hlavní složkou krmiv. Krmí se jimi kuřata, prasata, dobytek, dokonce se úspěšně snaží naučit jíst kukuřici i ryby.

Co je tedy dnes zdravá výživa?

Pokud čtete Fitplan pravidelně, máte už určitou představu o zdravých potravinách. Jestli jste začátečník stojí za to si nejprve připomenout jakým potravinám se vyhýbat a proč.

Jíst zpracované, rafinované, hydrogenované, vybělované potraviny a cukr znamená dodávat do těla toxické látky se kterými si jen těžko poradí. Jedná se o vysoce kalorické potraviny, které tělu dodají minimální množství živin a zvyšují neuvěřitelně hladinu inzulínu v těle, což často vede k snížení citlivosti těla na inzulín a k nikdy nekončícímu hladu. Snížením citlivosti na inzulín jste už jen krůček od cukrovky 2 typu.  Spousty těchto potravin obsahuje přísady jako jsou vysoce škodlivé trans-tuky, tělu škodlivá éčka a další chemikálie. Vysoká hladina inzulínu je spojována s některými druhy rakoviny včetně rakoviny prsu, slinivky břišní, tlustého střeva a žaludku. Podle průzkumů většina obyvatel západní civilizace přijme každý den o 300-500 kalorií více než by měli pouze z cukru. Když si dáte dvě a dvě dohromady, není divu proč je rakovina tak častou nemocí.

Rád říkám, že základem zdravé výživy jsou potraviny které nepotřebují/nemají reklamu. Kdy jste naposledy viděli v televizi reklamu od výrobce zeleniny, nebo masa? Zdravé potraviny jsou vždy nezpracované, tedy ve své syrové podobě. Zdravá výživa znamená, že v potravě přijímáte dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny, bílkovin, omega-3 mastných kyselin atd. Vše tak, že to nebylo do potravin přidáno uměle, tedy zpracováním potraviny. Po té, co začnete jíst tyto živiny přestane  tělo mít neustálý hlad, začne fungovat, budete mít mnohem víc energie, líp se vám v noci bude spát, tělo se lépe vyrovná s nemocemi, hladina inzulínu bude v normálu.

Jaké potraviny jíst?

Co je možné dnes považovat za zdravou výživu? Jezte vše co není zpracovanou potravinou a máte to rádi. Zde je několik příkladů zdravých potravin.

  • Jakékoliv ryby a mořské plody. Tučnější ryby, jako je losos, makrela nebo sleď jsou tím nejlepším. Vyhýbejte se obalovaným rybám ve strouhance.
  • Jakýkoliv druh masa. Vepřové, hovězí zvěřina, kuře. Tuk na mase je dobrý, nemusíte se ho bát, stejně jako kůže na kuřeti. Pokud je to jen trochu možné snažte se kupovat bio potraviny, nebo maso z volného výběhu.
  • Všechny druhy vajec na všechny způsoby. Vařené, smažené, omelety. Opět platí, že bio je vždy o něco lepší, ale nejedná se o podmínku.
  • Mléčné výrobky. Snažte se preferovat plnotučnou variantu, kde nehrozí vysoký obsah mléčného cukru. Pravé máslo, tučné sýry, zakysaná smetana, turecký jogurt. Vyhněte se chemicky ochuceným, doslazovaným a nízkotučným mléčným produktům.
  • Přirozené tuky. Používejte při vaření máslo a smetanu. Zjistíte, že jídlo bude chutnat lépe a víc vás uspokojí. Kokosový, makadamový nebo olivový olej.
  • Zelenina všeho druhu. Především pak zelí, kapusta, brokolice, chřest, kedluben, květáku, cukety, lilek, houby, okurky, salát, olivy, špenát, avokádo, cibule, papriky, rajčata, fazole …
  • Ovoce je nejlepší ve formě bobulí. Rybíz, ostružiny, jahody, maliny, atd. Jen se to s ním nesmí moc přehánět.
  • Jako zobání k televizi jsou ideální ořechy všeho druhu. Pozor, arašídy nebo-li burské oříšky nejsou ořechy, ale luštěnina.

Jaké potraviny je možné si dát jednou za čas?

  • Ovoce, které není zmíněno výše, ano je to tak. Ovoce jako jablka, banán, pomeranč atd. je v dnešní podobě přeslazený cukrkandl, vyšlechtěný a geneticky upravený, aby dodal co nejvíce cukru do těla. Nemá moc společného s ovocem před 50 a více lety. Jezte ovoce jednou za čas a považujte jej za přírodní formu dezertu. Pokud se snažíte zhubnout, vyhýbejte se ovocným džusům, obsahují více fruktózy, než naše tělo potřebuje.
  • Hořká čokoláda s obsahem kakaa 70% a více. Jen to s ní nepřehánějte. Jde v ní hlavně o tělu prospěšné kakao.
  • Alkohol jen v  omezené míře. Suché víno, kvalitní destiláty jako je whisky, brandy, vodka a drinky bez cukru.

Jakým potravinám se vyhýbat?

  • Cukr je jed a to nejhorší co můžete tělu dodat. Slazené nápoje, sladkosti, snídaňové cereálie. džus, marmelády, sportovní nápoje, čokoláda, koláče, buchty, cukroví, zmrzlina atd.
  • Pivo, náš tekutý chléb. Nápoj přeplněný maltózou a sacharidy.
  • Potraviny plné škrobu: Pečivo – ano i chleba je zpracovaná potravina, těstoviny, rýže, chipsy, brambory, hranolky, kaše, müsli, atd. Celozrnné varianty jsou také špatné. Celozrné pečivo je dnes většinou pouze obarvené bílé. Škodlivost je podobná jako když by jste tvrdili, že přidáním filtru k cigaretě z ní je něco zdravého. To samé platí pro celozrné pečivo. Že je celozrnné, ještě neznamená, že je zdravé.
  • Margaríny všeho druhu. Průmyslová imitace másla s nepřirozeně vysokým obsahem omega-6 tuků. Nemá žádný zdravotní přínos, chutná špatně. Statisticky jsou spojeny s nemocemi jako je astma, alergie a ostatními zánětlivými nemocemi. Věděli jste, že k margarínu stačí přidat jednu jedinou molekulu a je z něj umělá hmota?

Líbil se vám článek? Chcete se dozvědět o dalších?

Sledujte FitPlan.cz na Facebooku nebo na Twitteru a dozvíte se o nových příspěvcích jako první. Mezi tím si můžete stáhnout zdarma e-book 11 mýtů o hubnutí a zdravém životním stylu.

Jak užitečný pro vás byl tento článek?

stáhněte si zdarma ukázku knihy

JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT

Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!

Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

Top

11 MÝTŮ
O HUBNUTÍ

blank
x