Čerstvé džusy (fresh džusy) jsou poslední dobou velice oblíbené. Lidé si čerstvé džusy spojují se zdravým životním stylem. Díky cenové dostupnosti odšťavňovačů si džusy připravuje stále více lidí také doma. Pojďme se čerstvým džusům podívat trochu na zoubek.
Víte, že odšťavňování ovoce a zeleniny je mnohem složitější než by se zdálo? Nevěříte? Tak pojďme na to, co všechno byste měli vědět a na co si dát při přípravě džusu pozor.
Kdy se dá džus považovat za čerstvý?
Čerstvý džus je pouze ten, který je připraven a zkonzumován do 20 minut. Proč? Protože enzymy a vitamíny díky oxidaci začínají po této době vyprchávat. Jak fungují prodejny čerstvých džusů? Ve spoustě stojí džusy předpřipravené až několik hodin. Na tom není nic čerstvého.
Jak rychle je džus tělem vstřebáván?
Velmi rychle. Při konzumaci dochází k vstřebávání nejen živin, ale také cukrů. Při výrobě džusu je zpracováno větší množství potravin než by jste přijali v nezpracované podobě a tak i tělo přijme mnohem více. Takže platí, že vypití džusu na ex je to samé jako kdyby jste minimálně jednou tak rychle do sebe veškeré ovoce, ze kterého byl džus připraven nacpali.
Jaro, léto, podzim, zima
Pokud má džus tělu přinést kýžený účinek, musí být připraven tak, aby odpovídal ročnímu období (jaro, léto, podzim, zima), věku, zdravotnímu stavu, atd. Osoba, pro kterou je připravován, např. osoba žijící v horkém podnebí bude těžit z mrkve, okurky apod., neboť se jedná o takzvanou ochlazující zeleninu.
Jak je to s obsahem cukrů?
Myslíte si, že pouze ovoce obsahuje vysoký podíl cukrů? Omyl. Nejen ovoce, ale i některá zelenina obsahuje větší množství cukru. Obvykle jde o zeleninu pěstovanou pod zemí, tedy kořenovou zeleninu. Patří mezi ně např. řepa, mrkev, celer apod.
Multivitaminové džusy, aneb kombinujeme co se dá
Vyhnout byste se dále měli kombinování zeleniny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové se zeleninou s vysokým obsahem vápníku, tato kombinace totiž představuje pro tělo nestravitelnou sloučeninu. Ani kombinace ovoce se zeleninou není příliš vhodná. Ovoce oproti zelenině vyžaduje rozdílné enzymy pro trávení. Kombinování tak může způsobit zažívací potíže. Jedinou výjimku tvoří jablka, která mají více neutrální vliv.
Čím víc džusu tím líp?
Ani pití nadměrného množství džusů není žádoucí a může ve vašem těle způsobit nerovnováhu. Radno se neříká, méně znamená více. Pro celkové zdraví bohatě postačí 1 šálek šťávy denně. Při nemoci může tělo potřebovat více, pamatujte, že rozdíl mezi jedem a medicínou je v dávce.
Teď už snad se mnou doufám souhlasíte, že příprava vhodného džusu je tak trochu věda.
S fresh džusy si ale nemusíte lámat hlavu. Mám jednu dobrou zprávu. Přílišnému odšťavňování se raději vyhněte, vždyť nejlepším zdrojem výživy pro tělo jsou stejně celé potraviny. Ovocnou šťávu si pro svůj vysoký obsah cukru přesuňte z kategorie nápoje do pamlsků.
stáhněte si zdarma ukázku knihy
JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT
Pijete džusy pravidelně?
Jak jste na tom s fresh džusy u vás doma? Pijete je pravidelně? Považujete je za zdravé? Podělte se o své zkušenosti v komentářích.
Líbí se vám tento článek? Chcete se vačas dozvědět o dalších?
Sledujte FitPlan.cz na Facebooku nebo na Twitteru a dozvíte se o nových příspěvcích jako první. Mezi tím si můžete stáhnout zdarma e-book 11 mýtů o hubnutí a zdravém životním stylu.
Jak užitečný pro vás byl tento článek?
Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:
Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný
Pomůžete mi to napravit?
Díky moc za zpětnou vazbu