Někteří specialisté a občas i lékaři zaměňují ketoacidózu, extrémní formu ketózy, s obyčejnou a příznivou ketózou, která je spojená s ketogenní dietou a lačným stavem těla. Tito lidé vám tedy budou tvrdit, že ketóza je nebezpečná.
Ketóza ale NENÍ ketoacidóza
Rozdíl mezi nimi je v množství a průtoku glukozy, inzulínu a dalších tělesných procesech. Viz tabulka:
Zdroj: http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n8/fig_tab/ejcn2013116t1.html#figure-title
Ketóza
Ketóza je naprosto příznivý a kontrolovaný proces, při kterém je regulována hladina inzulinu a je dosahováno mírného spalování mastných kyselin a produkce tělesných ketonů v důsledku snížení příjmu sacharidů a zvýšení příjmu tuků. Více si o ketóze můžete přečíst v slovníčku pojmů zde.
Ketoacidóza
Jako ketoacidóza je označován nekontrolovaný stav, ve kterém je tělem produkováno příliš vysoké množství ketonů. Ketoacidózy se dá dosáhnout, pokud tělo přestane produkovat inzulin a tím regulovat hladinu mastných kyselin a tvorbu ketolátek. Pro přehled uvádím skutečné hodnoty produkovaných ketonů v různých tělesných stavech.
Tělesný stav | Množství vyprodukovaných ketonů |
Po jídle | 0.1 mmol/L |
Ráno na lačno | 0.3 mmol/L |
Ketonová dieta | 1-8 mmol/L |
Nekontrolovaná cukrovka (Ketoacidoza) | >20 mmol/L |
Pojďme si to trochu detailněji vysvětlit
Fakt 1: Každý člověk si udržuje krevní a buněčné tekutiny ve velmi úzkém rozmezí mezi příliš kyselým (nízkým) a příliš zásaditým (vysokým) pH. Když se krevní pH vychýlí z normálního rozmezí, a je jedno jestli se příliš zvýší nebo sníží, nastane problém.
Fakt 2: Slinivka břišní je orgán který vylučuje inzulin, hormon, který napomáhá tělu regulovat cukr v krvi a zásoby tuku. Bez inzulinu tělo nebude spalovat glukózu v buňkách a co je důležité, nemůže ukládat tuk v tukových buňkách.
Cukrovka 1 typu
Je způsobená poškozením slinivky břišní, a to znamená, že se úplně přestane tvořit inzulin. Důsledkem toho je, že tukové buňky jedince s cukrovkou 1 typu mu v podstatě vzkazují: „Musíš si vystačit se svými mastnými kyselinami“.
Bez této informace ale proudí velká množství mastných kyselin z tukových buněk a štěpí se v játrech na ketolátky, tzv. kyseliny acetoctové, které se se dále přeměňují na oběhové ketolátky, beta-hydroxybutyrát a aceton.
Tím dochází k abnormálně vysoké ketóze. Tato ketóza je nebezpečná kvůli množství uvolněných ketolátek, protože ketolátky jsou ve své podstatě mírně kyselé. Pokud se jich uvolní moc najednou, nahromadí se v krevním řečišti. Přílišný objem uvolněných ketolátek rychle zaplaví křehký acidobazický vyrovnávací systém krve a pH krve se stane kyselejší než je obvyklé. Tento kyselý stav (stav s nízkým pH) je známý jako nebezpečná ketoacidóza, ale v žádném případě to není zaviněno ketony.
stáhněte si zdarma ukázku knihy
JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT
Mezi příznaky acidózy patří:
- ovocný dech (zaviněný množstvím acetonů)
- nevolnost
- hyperventilace (hluboké zrychlené dýchání)
- dehydratace
- nízký krevní tlak
Proč? Protože tělo se snaží zbavit abnormálních ketolátek plícemi a močí. Pokud se acidóza nezachytí včas, může skončit kómatem a smrtí. Léčí se podáváním inzulinu, aby se zpomalila ketóza a nahrazováním tekutin.
Cukrovka 1 typu se může rozvinout v ketoacidotickou cukrovku, pokud jedinec nepřijímá dostatek inzulinu. To se může stát například při nemoci, zranění nebo záchvatu, který pomůže odhalit diagnózu onemocnění.
Ketogenní acidóza může také nastat při:
- dlouhodobém období hladu (několik měsíců)
- dlouhém a příliš namáhavém cvičení
- častém opíjení (tento stav se nazývá alkoholická ketoacidóza)
Zajímavost: V magazínu Diabetic Medicine byl publikovaný článek, který popisuje několik případů, kdy extáze, spolu s nadměrným tancováním, způsobila acidózu.
Nutriční ketóza je něco jiného, je prospěšná
Nutriční ketóza, která je spojená s dobře navrženou ketogenní dietou, není nebezpečná, protože je regulovaná hladinou inzulinu v těle. Je to jednoduše řečeno proces spalování vlastního tuku, takže pokud nejste diabetik a nechybí vám inzulin, nebo nejste alkoholik, je naprosto bezpečná. Hladina produkovaného inzulinu, u dospělých se zdravou slinivkou břišní, se zřídka kdy dostane na 8-10 mmol/L.
Zde se můžete dočíst další vysvětlení od Dr. Petera Attia, lékaře, který se zabývá ketózou.
Jak užitečný pro vás byl tento článek?
Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:
Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný
Pomůžete mi to napravit?
Díky moc za zpětnou vazbu