Glykovaný hemoglobin vzniká neenzymovou reakcí mezi hemoglobinem a glukózou v krvi. Jeho tvorba je nevratná. Hladina glykovaného hemoglobinu odráží koncentraci glukózy v krvi po celou dobu existence červených krvinek, to je asi 120 dní, a využívá se k posouzení úspěšnosti léčby diabetu v období 4–8 týdnů před vyšetřením. Množství glykovaného hemoglobinu se vyjadřuje v procentech k celkovému hemoglobinu. Referenční meze zdravých u dospělých je 2,8–4,0 %.
Jak užitečný pro vás byl tento článek?
Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:
Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný
Pomůžete mi to napravit?
stáhněte si zdarma ukázku knihy
JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT
Díky moc za zpětnou vazbu