Glykovaný hemoglobin

Glykovaný hemoglobin vzniká neenzymovou reakcí mezi hemoglobinem a glukózou v krvi. Jeho tvorba je nevratná. Hladina glykovaného hemoglobinu odráží koncentraci glukózy v krvi po celou dobu existence červených krvinek, to je asi 120 dní, a využívá se k posouzení úspěšnosti léčby diabetu v období 4–8 týdnů před vyšetřením. Množství glykovaného hemoglobinu se vyjadřuje v procentech k celkovému hemoglobinu. Referenční meze zdravých u dospělých je 2,8–4,0 %.

Jak užitečný pro vás byl tento článek?

Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!

Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

stáhněte si zdarma ukázku knihy

JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT

Top

11 MÝTŮ
O HUBNUTÍ

blank
x