Co skutečně potřebujete vědět o cukru

V roce 2009 měl Robert H. Lustig, M.D. hodinovou přednášku o cukru a obezitě, která byla následně zveřejněna i na YouTube (Anglicky). I přes celkově dost vědecký obsah přednášky video vidělo do dnes 3,5 milionu lidí. Na konci roku 2012 vydal úžasnou knihu Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease (Anglicky). V tomto čánku najdete, výtah z přednášky a knihy. Jedná se o 5 mýtů o cukru, jeho různých formách a jak je tělo zpracovává.

1. Sacharid je sacharid. Všechny mají stejné množství kalorií.

To je jen půl pravdy. Existují tři molekuly, které tvoři různé typy sacharidů. Glukóza, Galaktóza a Fruktóza. Všechny tři molekuly mají stejnou kalorickou hustotu, tedy 4,1 kcal na gram. To je důvod, proč většina lidí dochází k chybným závěrům, že kalorie je prostě kalorie.

  • Glukóza je obsažena ve škrobu. Je to životní energie, všechny buňky všech živých organismů na světě ji využívají jako zdroj energie.
  • Galaktóza (nachází se především v mléčných výrobcích) je v játrech více méně okamžitě přeměněna na glukózu.
  • Fruktóza (molekula, která dělá cukr sladkým) je také metabolizována v játrech, ale veškerý její přebytek je uložen do tělesných tuků. Vysoký příjem alkoholu, nebo fruktózy způsobuje stejná jaterní onemocnění, mezi která patří inzulínová rezistence, obezita, srdeční choroby a diabetes 2 typu.

2. Fruktóza je přeměněna v těle na glukózu

Většinou ne. V případě, že jste totálně vyčerpali veškeré zásoby energie (k čemuž dochází převážně jen u vrcholových sportovců) může dojít k přeměně fruktózy na glykogen (jaterní škrob) a tělo ji využije jako energii a řekne si o ni játrům. K tomu dochází, když jste vyčerpaní nebo máte hlad.

Většina z nás není nikdy energeticky tak vyčerpaná, aby k podobnému procesu mohlo dojít, takže se fruktóza přemění v jaterní tuk, který způsobuje inzulínovou rezistenci. Proto může být cvičení určitým způsobem lékem na nadměrnou spotřebu fruktózy. Dojde k tělesnému vyčerpání a energie je posílána tam, kde je jí potřeba. Kdypak jste se naposledy tak totálně vyčerpali?

3. Omezit spotřebu cukru můžeme naprosto bez problémů

Další omyl. Ve skutečnosti je cukr návykový. Pro někoho víc, pro někoho míň. Ve studiích prováděných na zvířatech se zjistilo, že fruktóza způsobuje 4 typy závislosti:

  • nekontrolovatelné přejídání
  • abstinenční příznaky
  • zvýšení touhy/chutě na sladké
  • zvýšení citlivosti na jiné návykové látky (tj. při chronické konzumaci cukru je jednodušší být závislý na jiné droze)

U lidí fruktóza v mozku aktivuje centrum zvané Nucleus accumbens- místo, které je spojené s odměňováním a pocitem při odměně. Čím častěji je toto centrum aktivováno, dochází zjednodušeně k jeho opotřebení a vy potřebujete více a více fruktózy, aby byl efekt stále stejný. Fruktóza má stejný vliv na naše odměňovací centrum mozku jako alkohol. Stejně jako alkohol dokáže vysoká konzumace způsobit “bludný kruh”, nadměrnou konzumaci a onemocnění s tím spojená.

4. Fruktózový kukuřičný sirup je horší než stolní rafinovaný cukr

Další mýtus. Oba jsou stejně nebezpečné. Studie, které porovnávaly fruktózový kukučitný sirup (HFCS – High Fructose Corn Sirup) a rafinovaný cukr prokázaly, že tyto cukry jsou si velice podobné, pokud jde o jejich metabolické účinky. Oba jsou stejně špatné. HFCS obsahuje 55% fruktózy, a sacharóza (rafinovaný cukr) 50% fruktózy. Pár studií naznačuje, že některé speciálně slazené nápoje můžou obsahovat až 65% fruktózy. Ještě ale neexistuje dostatečně velká studie, která by to potvrdila.

5. Fruktóza je přírodní, takže nemůže být nebezpečná

Jen proto, že se chemická látka vyskytuje v přírodě neznamená, že ve velkém množství není nebezpečná. Předávkovat se můžete vitamínem D, železem nebo fluoridy. Přesto jsou tyto jmenované látky na seznamu bezpečných a to z jediného důvodu. Není tu potenciál k jejich zneužití. Malé množství je v pořádku, velké dokáže zabít.

V přírodní podobě je nám fruktóza k dispozici v určitém balení. Je zabalena do vlákniny, která omezuje její vstřebávání do těla. Rafinovaný cukr nebo HFCS neobsahuje vlákninu. Tělo látku vstřebá okamžitě a pak dochází k trvalému poškození. Slazené nápoje jsou samozřejmě nejrychlejší cesta jak předávkovat svá játra fruktózou. Džusy a podobné nápoje lákající nás na obsah zdravých látek jsou jen další jed. Také neobsahují žádnou vlákninu. Při hubnutí je rozhodně vhodné omezit i konzumaci ovoce a vyhnout se tak vysokému přijmu fruktózy. Vláknina sice vstřebávání zpomalí, ale ovoce může zpomalit i hubnutí.

Slazené nápoje jsou ale zastoupeny na seznamu celkové konzumace cukru jen jednou třetinou, 2 třetiny veškerého cukru jsou konzumovány v jídle. Současná doporučení jsou omezit průměrnou spotřebu cukru z 22 lžiček (132g) na osobu a den (celková spotřeba v jídle a nápojích) na pouhých 6 lžiček (36g) u žen a 9 lžiček (54g) u mužů. Pokud chcete opravdu rychle zhubnout, je mé doporučení omezit spoutřebu na maximálně 3 lžičky (18g) u žena 5 (30g) u mužů. To samozřejmě neznamená, že si dáte 3 lžičky cukru do čaje nebo kafe. Cukr a fruktóza je všude, i v zelenině. Jestli můžete, zbavte se všeho, co máte doma a obsahuje to cukr, čtěte obaly a nekonzumujte zpracované potraviny. To je cesta, jak omezit konzumaci cukru a fruktózy.

stáhněte si zdarma ukázku knihy

JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT

Existuje něco jako zdravý cukr?

Nektar z rostliny agáve je považovaný za dobrý, nebo dokonce zdravý prospěšný cukr. Co je to nektar z agáve? Jedná se o cukr z Mexické rostliny agáve, který je extrémně bohatý na fruktózu chemicky oddělenou od škrobu. Co dokáže v játrech fruktóza už jsem zmínil. Zdravotní efekt je jasný. Nektar, respektive výtažek z agáve je víc než cokoli velice nebezpečný cukr.

Různé druhy cukru

  • Škrob obsažený v pečivu, těstovinách, rýži obsahuje 100% glukózového cukru.
  • Rafinovaný cukr vyráběný z cukrové řepy, nebo cukrové třtiny obsahuje přesně 50% fruktózy a 50 % glukózy.
  • Hodně lidí nahrazuje cukr medem. Pokud jde o poměr fruktózy a glukózy asi vás zklamu. Med má přibližně stejné složení fruktózy a glukózy jako rafinovaný cukr, tedy 50/50.
  • Kukuřičný sirup (HFCS), laciná varianta sladidla z kukuřičného škrobu je obsažena především v coca-cole a všech ostatních slazených nápojích, obsahuje 55% fruktózy a 45% glukózy. Kukuřičný sirup najdete i jinde. Ve zpracovaných potravinách je používán jako dochucovadlo často nepoživatelných produktů.
  • Nektar z agáve obsahuje celých 90% fruktózy a jen 10% glukózy!

Čím bohatší je sladidlo, respektive cukr na fruktózu, tím méně ho musíte sníst abyste nabrali tuk, zlikvidovali svou citlivost na inzulín a vypěstovali si rychle diabetes 2 typu.

Musíme se vrátit

Spotřeba cukru vyletěla od roku 1900 ze 4 čajových lžiček na současných 22 lžiček na osobu. Pokud chceme omezit epidemii obezity a nadváhy, potřebujeme se ohlédnout a vrátit k původnímu stavu. Cukr nesmí být něco, co konzumujeme denně jako na běžícím pásu, ale občas, jednou za týden, výjimečně, jako tomu bylo kdysi. Cukr je jed a jeho vysoká konzumace má stejné následky na tělo, jako vysoká konzumace alkoholu.

Líbilo se?

Sledujte FitPlan.cz na Facebooku nebo na Twitteru a dozvíte se o nových příspěvcích jako první.

Zdroj: Time.com

Jak užitečný pro vás byl tento článek?

Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!

Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

Top

11 MÝTŮ
O HUBNUTÍ

blank
x