Jaké dopady na zdravím má nizkosacharidová strava?

Nízkosacharidová strava (Low Card Diet – LCD) se zdá být zdravější než jsme možná mysleli. Profesor David York provedl meta-analýzu několika studií zabývajících se nízko-sacharidovou stravou. Meta-analýza je statistická analýza většího počtu srovnatelných studií, odborných sdělení a dat, za účelem jejich integrace a posouzení jejich efektivity. Záměrem bylo zjistit jaké dopady na zdraví má nízko-sacharidová strava. Výsledky jsou velice překvapivé. Celkově bylo srovnáno 23 zpráv, kterým odpovídá 17 klinických studií, splňujících kritéria pro posouzení. Celkový počet obézních  pacientů na kterých se studie prováděly byl 1141.

Jaké jsou výsledky analýzy?

  • snížení tělesné hmotnosti: -7,04 kg (úspěšnost 95%)
  • Změny v BMI: -2.09 kg na metr čtvereční  (úspěšnost 95%)
  • obvod břicha: -5,74 cm (úspěšnost 95%)
  • systolický krevní tlak: snížení o -4.81 mm Hg (úspěšnost 95%)
    Systolický krevní tlak je nejvyšší tlak krve, kterého je dosaženo během srdeční systoly. Při zápisu krevního tlaku např. 120/80 mmHg, je hodnota systolického tlaku uváděna vždy před lomítkem.
  • diastolický krevní tlak: -3.10 mm Hg (úspěšnost 95%)
    Diastolický krevní tlak je nejnižší tlak krve, kterého je dosaženo během srdeční diastoly. Při zápisu krevního tlaku např. 120/80 mmHg, je hodnota diastolického tlaku uváděna vždy za lomítkem.
  • množství triglyceridů v krvi: (-29,71 mg/l (úspěšnost 95%)
    Triglyceridy jsou látky složené z alkoholu glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Je to základní zásobní látka v lidském těle. Představují zásobárnu tuků v lidském těle. Čím je vyšší hodnota, tím horší. Normální hodnota je do 1.8 mmol/l
  • Glikémie v krvi na lačno: -1,05 mg/l (úspěšnost 95%)
    Glykemie, odborně glukosemie, neboli krevní cukr je termín používaný pro vyjádření koncentrace glukózy v krvi.
  • glykovaný hemoglobin: -0,21% (úspěšnést 95%)
    Hladina glykovaného hemoglobinu odráží koncentraci glukózy v krvi po celou dobu existence červených krvinek, tj. asi 120 dní, a využívá se k posouzení úspěšnosti léčby diabetu v období 4–8 týdnů před vyšetřením.
  • inzulín (-2,24 mikro IU/ml (úspěšnost 95%)
    Inzulín je hormón, regulující energetický metabolizmus. Inzulín je nazývaný také hormonem sytosti a nadbytku. Více o inzulinu se dočtete ve článku: Klíčem k hubnití je citlivost na inzulín.
  • C-reaktivní protein a zvýšení HDL cholesterolu o 1,73 mg/dl (úspěšnost 95%)
    Co je  C-reaktivní protein si můžete přečíst zde. HDL cholesterol = tělu prospěšný (hodný) cholesterol.
  • Hodnoty LDL cholesterolu zůstaly nezměněny

Z výsledků vyplývá, že nízkosacharidová strava má kromě velice pozitivního účinku na snížení váhy také velký vliv na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Originál meta-analýzy je k dispozici na této stránce.

Jaké jsou vaše zkušenosti s nízkosacharidovou stravou? Zkoušeli jste ji, nebo o ní uvažujete? Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

Jak užitečný pro vás byl tento článek?

Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!

Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:

stáhněte si zdarma ukázku knihy

JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

Top

11 MÝTŮ
O HUBNUTÍ

blank
x