Chybí vám nápady jak snížit příjem kalorií a nehladovět při tom? Následujících 10 tipů vám ušetří stovky kalorií denně, díky kterým se v průběhu času zabíte několika kil tuku.
Žvýkejte jídlo
Studie v American Journal of Clinical Nutrition prokázala, že pokud sousto 40 krát přežvýkáte, namísto běžných 15 žvýkání výsledkem je o 12% kalorií nižší příjem. Pokud průměrně sníte 2000 kalorií, žvýkáním ušetříte 240 kalorií. Za rok to dělá něco kolem 11kg. Nejen že žvýkáním snížíte kalorický příjem, také díky tomu zpomalíte a jídlo si více vychutnáte.
Místo omáček používejte koření
Při vaření všichni hledáme způsob jak nevýraznému jídlu přidat extra chuť. Proč místo omáčky raději nesáhnout po koření? Koření jídlu dodá chuť, ale ne kalorie jako omáčky, které obsahují především cukry.
Jezte více vlákniny
Vlákna dodá jídlu na objemu. Také zpomaluje trávení. Díky tomu snížíte kalorický příjem. Vláknina se v žaludku roztáhne, vejde se vám tam méně jídla získáte pocit nasycení. Vláknina snižuje glykemický index jídla, což vede nepřímo k omezen příjmu potravin, protože se sníží vaše chuť na jídlo.
Jezte doma
Pokud si jídlo nepřipravíte sami, těžko bude přesně vědět co vkládáte do úst. I takzvaná zdravá jídla v restauracích mohou obsahovat skryté kalorie. V restauracích mají tendence používat omáčky. Salátové dresinky mohou obsahovat stovky kalorií. Přípravou jídla doma získáte kontrolu nad vším co sníte.
Jídlo si rozdělte
Jídla v restauracích jsou často podávána v extrémně velkých porcích. Spousty z nich může velice obsahovat klidně víc jak 1000 kalorií. Zkuste se s někým o jídlo rozdělit. Pokud budete mít stále hlad, můžete si zkusit rozdělit si i předkrm nebo dezert. Je to také snadný způsob jak snížit účet za jídlo na polovinu.
Nejezte přímo z obalu
Je velice těžké odhadnout množstí a sledovat si počet přijatých kalorií, pokud jíte přímo z obalů / pytlíků. Dejte si jídlo do misky nebo na talíř, tak jak jste zvyklí. Tím získáte přehled o velikosti porce a zabráníte přejídání.
Používejte krabičky / nechte si jídlo zabalit
Opravdu nemusíte sníst vše co si koupíte. Když jdete na jídlo do restaurace, snězte polovinu a zbytek si nechte zabali. Budete překvapeni, kolik restaurací s tím nemá problém. Restaurace mají tendenci připravovat porce větší než je nutné.
Pijte vodu
Možná si myslíte, že to je snadné, ale spoustě lidí vadí chuť (nebo spíš ne-chuť) vody. Voda nejen že omezuje kalorický příjem, ale také udržuje metabolismus na 100% díky čemuž v průběhu času spálíte více tuku. Většina lidí také získá po pití vody pocit systosti.
Péct, vařit nebo grilovat
Jak si připravíte jídlo má dramatický dopad na příjem kalorií. Jakákoli metoda příprava jídla, která mu přídá kalorie (například smažení) jde proti vašemu cíli zhubnout. Zkuste používat jiné metody, které odstraňují z jídla kalorie, například pečení nebo grilování.
stáhněte si zdarma ukázku knihy
JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT
Používejte menší talíře
Je to až neuvěřitelně jednoduchý nápad. Čím větší talíř, tím pravděpodobněji si nandáte více jídla, než potřebujete. Menší talíř vám pomůže kontrolovat velikost porcí, což je klíčové pro hubnutí. Společnost Google ve svých jídelnách v tichosti vyměnila velké talíře za menší a pouze tím se jí podařilo snížit za rok průměrně váhu o 6kg/osobu aniž by aplikovali jakoukoli dietu.
Líbil se vám tento článek? Chcete se dozvědět o dalších?
Sledujte FitPlan.cz na Facebooku nebo na Twitteru a dozvíte se o nových příspěvcích jako první. Mezi tím si můžete stáhnout zdarma e-book 11 mýtů o hubnutí a zdravém životním stylu.
Jak užitečný pro vás byl tento článek?
Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:
Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný
Pomůžete mi to napravit?
Díky moc za zpětnou vazbu