Nedávno jsem si na Facebooku povzdechl nad margarínovou lobby a pozastavoval se nad nešťastným videem projektu vimcojim.cz o výběru tuků. K mému komentáři u videa se vyjádřil MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D. velký bojovník proti nasyceným tukům a tukům vůbec. Alespoň podle tohoto článku (Zepter? Náhoda!). Názor pana Hlavatého respektuji, ale nesouhlasím s ním a nehodlám se jim řídit. S jeho doporučením Omega 3: Omega 6 1:5 ve prospěch Omega-6 nesouhlasí ani Wikipedia a to už je co říct.
Šílenství, až fóbie z přírodních nasycených tuků (například z másla) je na světě už opravdu dlouho. V posledních letech bylo na toto téma provedeno spousta studií a žádné se nepodařilo prokázat, že jíst máslo je nezdravé. Ve Švédsku to už dost lidí pochopilo a produkty jako odtučněného mléka, nízkotučné margaríny a další nízkotučné výrobky přestali kupovat.
Máme tu další hřebíček do rakve pro lidi co mají fobii z tuků a vše musí mít nízkotučné. Na světlo se dostalo několik dosud nezveřejněných čísel ze starší studie, která ukazují, že dnešní margaríny jsou nejen zbytečné. Můžou být dokonce škodlivé pro vaše srdce.
Studie
Studie (odkazy pod článkem) se účastnilo téměř 500 lidí s onemocněním srdce. Byly náhodně rozděleni na dvě poloviny. Jedna polovina konzumovala ve větším množství omega 6 tuky, tedy i ve formě margarínů a bylo jim doporučeno co nejvíce omezit nasycené tuky (např. tučné maso a máslo). Druhá polovina žádná doporučení nedostala a mohla pokračovat ve starém životním stylu.
Po třech letech, kdy byla studie ukončena bylo mnohem více úmrtí ve skupině, které konzumovala margaríny bohaté na omega-6 kyseliny. Riziko úmrtí se v průběhu studie zvýšilo na propastných 62%. Skupina, která nedostala radu přejít na nízkotučné produkty a margaríny žila prokazatelně déle.
Nedávno se prokázalo, že ve skupině, která dál konzumovala margaríny se riziko úmrtí na srdeční onemocnění zvýšilo až na 74%!
Zbavte se fobie z tuků
Přidáte-li tyto, do nedávna skryté katastrofální výsledky, do ostatních provedených studií, zjistíte, že neexistuje sebemenší důkaz o prospěšnosti omega-6 kyselin. Naopak: Čísla jsou velmi blízko tomu (pro statistiky p = 0,06) aby se dalo říct, že vysoký obsah Omega 6 je škodlivý a zvyšuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění v důsledku konzumace margarínu místo másla.
Další info na: TIME: Omega-6 Fats Linked to Increased Risk of Heart Disease
Studie: http://goo.gl/zkuIE, http://goo.gl/CW3X6 a http://goo.gl/AFC46
Zdroj a volný překlad z: http://www.dietdoctor.com/good-night-low-fat-diet
stáhněte si zdarma ukázku knihy
JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT
Jak užitečný pro vás byl tento článek?
Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!
Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:
Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný
Pomůžete mi to napravit?
Díky moc za zpětnou vazbu