Cukr je jed – smutná pravda o toxicitě cukru

Začátkem roku 2012 byl v prestižním vědeckém časopise NATURE publikován několika vědci článek s velice zajímavými závěry o cukru. Na úvod bych chtěl zmínit, že časopis Nature paří mezi špičku, pokud jde o publikování informací a nejedná se o podobné bláboly známé z rádií ve stylu “Britští vědci zjistili”. Tady vychází z relevantních studií a jde o vědu v pravém slova smyslu.

Články na webu nature.com jsou většinou zpoplatněny a stejně tak tomu je i u tohoto. Cukr, jak ho známe ve své krystalické podobě, jsem přestal konzumovat už před pár lety, přesto jsem rád investoval 18 dolarů, abych se dozvěděl víc. Níže najdete shrnutí této rozsáhlé studie.

Jaká jsou fakta?

V průběhu evoluce byl cukr k dispozici našim předkům pouze ve formě ovoce a to pouhých několik měsíců v roce (v době sklizně), nebo jako med, který střežily včely. V posledních letech, je cukr přidáván téměř do všech zpracovaných potravin. Pro zvířata volně žijící v přírodě je velice těžké se k cukru vůbec dostat, protože si ho příroda chrání. Člověku se díky vědě podařilo vyrábět cukr doslova na běžících pásech. Výsledkem je, že ve většině světa lidé konzumují v průměru o 500 kalorií za den více pouze a jenom z přidaného cukru. Další kalorie navíc konzumují nesprávnou volbou stravy, nebo v nezdravých trans tucích. Za posledních 50 let se spotřeba cukru na celé světě ztrojnásobila.

Jak jsme na tom dnes?

Dnes se nejedná pouze o problém “vyspělého světa”. Každá země, která přijala západní stravu, které dominují levné vysoce zpracované potraviny, je svědkem rostoucí míry obezity a souvisejících onemocnění. V současné době je na světě o 30% více lidí, kteří jsou obézní, než těch co trpí podvýživou. Hospodářský rozvoj znamená, že populace s nízkými a středními příjmy žijí déle, a proto jsou více náchylné k nepřenosným nemocem jako je rakovina, cukrovka, kardiovaskulární nemoci atp. Celých 80% úmrtí mají v západní civilizaci, kam se už mnoho let také řadíme, na svědomí právě tyto nepřenosné nemoci.

Na cukru je zákeřné především to, že ho konzumujeme často zcela nevědomky. Cukr je součástí pečiva, bramborových lupínků, salátových dresingů, nápojů, ale i přešlechtěného ovoce. Jen v kečupu je cukr zastoupen celou čtvrtinou v každé porci.

Proč je cukr nebezpečný?

Nebezpečí cukru nespočívá jenom v přibývání na váze při jeho konzumaci. Cukr má zásadní vliv na srdeční onemocnění nebo některé druhy rakovin. Kalifornský endokrinolog Robert Lustig, na nebezpečí cukru dlouhodobě upozorňuje a říká, že při správně volené stravě lze 3/4 těchto onemocnění předejít.

Mnoho lidí se domnívá, že až samotná obezita je příčinou těchto onemocnění. Ze studií vyplynulo, že 20% obézních lidí, kteří mají normální metabolismus se dožívá normálního věku a podobné nemoci je nepostihnou. Naopak až u 40% lidí s normální hmotností se rozvinou nemoci, které tvoří metabolický syndrom: diabetes, hypertenze, problémy s lipidy, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění jater a další. Obezita není příčinou těchto nemocí, ale ukazatelem metabolické dysfunkce.

Teď si vezměme průměrného Američana, který zkonzumuje 22 lžiček cukru, průměrný americký teenager dokonce 34. U nás podobná data nejsou k dispozici, ale nebude to o moc méně.

První vlaštovky a omezení

V říjnu 2011 se v Dánsku rozhodli zvýšit daň u potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, a to navzdory skutečnosti, že většina vědců dnes již prokázala, že tuk není primárním viníkem nadváhy a onemocnění spojených se srdečními chorobami. V těchto dnech dánská vláda zvažuje uvalení daně i na cukr. Spíše než na tuky a sůl – aktuální dietní “zrůdy” amerického ministerstva zemědělství (USDA) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, jsou vědci přesvědčeni, že by se měly tyto organizace zaměřit na “přidané cukry”. Tak definují jakékoli sladidlo obsahujícího molekuly fruktózy, které je přidáváno do potravin při jejich zpracování.

blank

stáhněte si zdarma ukázku knihy

JAK TUKY PÁLIT A NEUKLÁDAT

Jak dnes přistupujeme k cukru?

Dnes je často cukr považován za “prázdné kalorie” ale podle výzkumů na nich není nic prázdného. Rostoucí počet vědeckých studií dokazuje, že fruktóza spouští v těle procesy, které vedou k toxicitě jater a řadě dalších chronických nemocí. Velmi omezené množství cukru není problém, ale ve větším množství pomalu zabíjí.

Je cukr jako alkohol?

Vědci dospěli k závěru, že nadměrná spotřeba fruktózy způsobuje stejné zdravotní problémy jako alkohol. Ono je to logické, alkohol se vyrábí z cukru. Nadměrná konzumace fruktózy vám změní metabolismus, zvýší krevní tlak, změní fungování hormonů a poničí játra. Přesně tak vypadají i vedlejší účinky, při nadměrné konzumaci alkoholu.

Toxicita cukru

Pojďme se detailněji podívat na toxicitu. Rostoucí důkazy epidemiologů tvrdí, že nadměrná konzumace cukru ovlivňuje lidské zdraví víc, než je jen příjem kalorií navíc způsobujících nadváhu. Cukr způsobuje všechny choroby spojené s poruchami metabolického syndromu. To zahrnuje:

  • hypertenze (fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny močové, která zvyšuje krevní tlak)
  • vysokou hladinu triglyceridů a inzulínovou rezistenci
  • diabetes od zvýšené produkce glukózy v kombinaci s inzulinovou rezistencí
  • urychlení procesu stárnutí, způsobené poškozením lipidů
  • fruktóza působí toxicky na játra, stejně jako alkohol

Jaké jsou negativní účinky cukru na společnost?

Spojené státy utratí ročně 150.000.000.000 dolarů na zdravotní péči a onemocnění spojená s metabolickým syndromem. 75% všech amerických dolarů které jdou do zdravotnictví se investuje na léčbu těchto nemocí a postižení s nimi spojených. Asi 25% žadatelů o vstup do americké armády je odmítána kvůli obezitě. Již několik generálů a vojenských lékařů naprosto vážně oznámilo, že obezita ohrožuje americkou národní bezpečnost.

Loni v září, Spojené národy prohlásily, že, poprvé v historii lidstva, chronické nepřenosné choroby jako je srdeční onemocnění, rakovina a cukrovka představují větší zdravotní zátěž po celém světě, než infekční nemoci. Cukr tak přispívá k 35 milionům úmrtí ročně.

Jak můžeme snížit spotřebu cukru?

Cukr je levný, cukr chutná a cukr prodává, takže společnosti jsou málo motivováni ke změně. Cukr je přírodního charakteru. Cukr je potěšení. Stejně jako alkohol, ale v obou případech, příliš znamená toxicitu. Vědci doporučují americké vládě dívat se na cukr stejně jako na alkohol nebo tabákové výrobky a omezit jeho konzumaci daňovým zatížením. Regulace cukru ze strany vlád nebude jednoduchá a je otázka kdy a zda vůbec k ní přistoupí. Do té doby si musíme regulovat příjem cukru sami.

Líbí se vám tento článek? Chcete se dozvědět o dalších?

Sledujte FitPlan.cz na Facebooku nebo na Twitteru a dozvíte se o nových příspěvcích jako první. Mezi tím si můžete stáhnout zdarma e-book 11 mýtů o hubnutí a zdravém životním stylu.

Jak užitečný pro vás byl tento článek?

Pro hodnocení klikněte na hvězdičky!

Průměrné hodnocení / 5. Hodnotilo:

Mrzí mě, že článek nebyl dostatečně užitečný

Pomůžete mi to napravit?

Top

11 MÝTŮ
O HUBNUTÍ

blank
x